Restauratiewerken aan districtshuis Ekeren gaan van start

Op 14 september 2017, over deze onderwerpen: dorp in de stad

Op maandag 18 september starten de restauratiewerken aan kasteel Veltwijck, het districtshuis van Ekeren. Voornamelijk het buitenschrijnwerk, de gevel, de gracht en het dak worden onder handen genomen. Leuk detail: het originele 17de-eeuwse torenuurwerk kan na de herstellingen weer in gebruik genomen worden.

Het U-vormige Kasteel Hof van Veltwijck, met hoektorens en binnenkoer, is in traditionele bak- en zandsteenstijl opgebouwd in de 16de eeuw. De tweede verdieping aan de zuidkant van het gebouw werd in 1905 toegevoegd. Het kasteel is het laatst overgebleven Hof van Plaisantie in Ekeren. De lusthoven werden gebruikt als buitenverblijf nabij de grote handelssteden door koopleden en rijke patriciërs. In de loop van de eeuwen werd het kasteel Veltwijck regelmatig gerenoveerd en aangepast.

Het kasteel ligt in het domein Hof van Veltwijck. Het kasteelpark is aan de voorkant afgesloten door het poortgebouw en aan de zuidzijde door de Donkse Beek. De hofgrachten van vroeger zijn verdwenen. Enkel de vijver die het kasteel omringt en één sluis uit 1861 blijven over. 

Restauratiewerken

De stad Antwerpen stelde Patrick Heylen & architectenbureau K. Beeck bvba aan voor de opmaak van het restauratiedossier. De werken zullen in hoofdzaak gebeuren aan de buitenzijde van het hoofd- en poortgebouw. Het herstellen en reinigen van de gevel en de grachtomwallingen, werken aan de regenwaterafvoer en de restauratie van de daken staan op de planning. Ten slotte komen er duivenweringen en krijgt het  17de -eeuwse uurwerk van het poortgebouw een opknapbeurt. Door de restauratie van het gesmeed torenuurwerkmechanisme kan de originele werking met gewichten opnieuw in gebruik worden gesteld.

“Met deze grondige opknapbeurt  zal ons 450 jaar oude kasteel Veltwijck weer gaan schitteren als nieuw. Leuk detail is dat het torenuurwerk in het poortgebouw, dat al decennia niet meer werkt, nu ook hersteld gaat worden”, zegt districtsvoorzitter Koen Palinckx, bevoegd voor cultuur en erfgoed.

Meerjarenpremieovereenkomst voor restauratie van historische districtshuizen

In maart ondertekenden Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, en Koen Kennis, Antwerps schepen voor binnengemeentelijke decentralisatie de meerjarenpremieovereenkomst voor de restauratie van de historische Antwerpse districtshuizen. Met de ondertekening van de overeenkomst konden de restauratiewerken aan de historische districtshuizen van Borgerhout, Ekeren, Merksem, Hoboken en Wilrijk van start gaan. Ook zaal Harmonie wordt in zijn oude glorie hersteld en krijgt als districtshuis van Antwerpen een nieuwe bestemming.

Koen Kennis, schepen voor binnengemeentelijke decentralisatie: “Onze districtshuizen hebben symbolische waarde en zijn een herkenningspunt voor de districtsbewoners omwille van hun uitstraling. Met dit masterplan zorgt de stad Antwerpen samen met Vlaanderen voor het behoud en de restauratie van haar waardevol onroerend erfgoed.”

De meerjarige subsidieovereenkomst start in 2017 en eindigt in 2019. De totaalkost van de restauraties wordt geraamd op ca. 12,3 miljoen euro. Omdat deze districtshuizen beschermd zijn als monument, kent de Vlaamse overheid hiervoor een erfgoedpremie toe van bijna 6,4 miljoen euro.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is