Ekeren heeft een eigen jeugdcentrum

Op 13 oktober 2013

 In het district Ekeren is het jeugdcentrum vandaag officieel geopend. Tijdens het openingsweekend op zaterdag 12 en zondag 13 oktober kunnen jongeren kennismaken met hun nieuwe jeugdcentrum. De  nieuwe naam, die de jongeren zelf gekozen hebben, werd ook vandaag bekendgemaakt: ‘tVelt.

Vandaag werd het nieuwe jeugdcentrum in Ekeren officieel geopend en werd de nieuwe naam ervan bekendgemaakt. Ekerse jongeren werd gevraagd voorstellen voor een nieuwe naam te bedenken en in te zenden. Een jury selecteerde de vijf beste voorstellen. Iedereen kon via Facebook stemmen op zijn favoriet. De naam met de meeste unieke stemmen is gekozen als nieuwe naam van het jeugdcentrum. De naam ‘tVelt kwam uiteindelijk als meest gegeerde uit de vijf geselecteerde voorstellen.

De opening wordt het hele weekend gevierd. Geïnteresseerden kunnen het volledige programma raadplegen op www.ekeren.be (>jeugd >locaties > opening jeugdcentrum) of klik hier.

Fases bij de bouw van het jeugdcentrum
De bouw van het jeugdcentrum gebeurde in enkele fases. Fase 1 startte in september 2009 met de renovatie van de achterbouw.

De tweede fase ging van start eind 2011. Deze fase omvatte de restauratie van de voorbouw, een voormalige rijkswachtkazerne, en de nieuwbouw van de repetitielokalen op het binnengebied evenals de heraanleg van het binnenplein waarlangs alle gebouwen toegang krijgen. Er werd speciale aandacht geschonken aan enerzijds de integrale toegankelijkheid van de gebouwen en anderzijds de akoestische isolatie van de repetitielokalen om zo geluidshinder naar de omgeving toe tot een minimum te beperken. Voor de bouw van de repetitielokalen droeg het district Ekeren financieel een steentje bij.

Tijdens de derde fase werd de voorgevel van de voorbouw gerestaureerd waarbij de poortopeningen terug naar hun oorspronkelijke toestand werden gebracht. Als energiebesparende maatregel werden er aan de binnenzijde van de bestaande te bewaren en te restaureren ramen isolerende voorzetramen geplaatst.

In de laatste fase werd de tuin omgetoverd tot een groene oase.

Het nieuwe jeugdcentrum
In de voorbouw bevinden zich de bureauruimtes van de jeugddienst en de sportdienst, een gespreksruimte, een fietsenstalling, vergaderruimtes, een polyvalente ruimte, een knutselatelier en een speelzolder. De achterbouw herbergt een eetruimte, een salon, een studieruimte en een expositieruimte.

In een apart gebouw zijn er twee repetitielokalen waar jong talent kan komen oefenen. Dankzij programmeerbare sleutels, kunnen de jongeren ook na de openingsuren gebruikmaken van de repetitielokalen.

Verantwoordelijken: Nabilla Ait Daoud, schepen voor jeugd

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is