Restauratie poortgebouw op Ekerse begraafplaats

Op 27 november 2014

In het voorjaar van 2015 start de tweede fase van de restauratie van het historische poortgebouw op de Ekerse begraafplaats. Na afloop van de werken wordt het opnieuw de officiële toegangspoort van het kerkhof. Het einde van de werken is gepland tegen de zomer van 2015.

In 2011 werd een eerste restauratie uitgevoerd, waarbij het dak hersteld en gerestaureerd werd. In het voorjaar van 2015 start een tweede restauratiefase. De gevels worden dan gereinigd en hersteld en ook het eerste deel van de ommuring, inclusief dekstenen, komt aan bod. Verder wordt het smeedijzerwerk van de poort, deuren en beslag gereinigd, ontroest en herschilderd. Het bestaande schrijnwerk wordt ook hersteld en geschilderd en het glaswerk wordt vernieuwd.

Bouwkundig erfgoed

Het 19de-eeuwse poortgebouw is opgebouwd in neogotische stijl en staat op de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed van de Vlaamse overheid. In het verleden (tussen 1910 en 1975) deed het gebouw dienst als plechtstatige toegangspoort. In 1975 werd een nieuw deel aan de begraafplaats toegevoegd met een nieuwe toegangspoort die sindsdien de officiële ingang vormt.

Historische toegangspoort in ere hersteld

Na de restauratie krijgt het oude poortgebouw terug zijn oorspronkelijke functie en wordt het statige gebouw weer de officiële toegangspoort tot de begraafplaats. Uitvaarten zullen dan weer langs hier de begraafplaats betreden. Omdat de meeste bezorgingen op de begraafplaats plaatsvinden op het nieuwe gedeelte, wordt er vanaf het poortgebouw tot aan dit recente deel ook een nieuwe kasseiweg aangelegd. Deze kasseiweg sluit qua stijl aan bij het historische karakter van de poort, maar wordt wel aangelegd met vlakke kasseien omwille van het wandelcomfort. Na de restauratie van het poortgebouw vernieuwt het district nog een deel van de toegangsweg, tussen de poort en de Driehoekstraat.

Andere vernieuwingen op de begraafplaats

De stad en het district plannen tijdens deze legislatuur nog andere vernieuwingen op de Ekerse begraafplaats, zoals de verbetering van wandelpaden, de heraanleg van groen en een gedenkplaats voor de bezorging van bio-afbreekbare asurnen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is