Vital in gebruik in Hof De Beuken in Ekeren

Op 8 maart 2018, over deze onderwerpen: OCMW

Senioren kunnen vertrouwen op Vital, het slimme persoonlijk alarmsysteem van Zorgbedrijf Antwerpen.

Een persoonlijk alarmsysteem bestaat al langer: senioren kunnen thuis een drukknop rond de hals of pols dragen en in geval van nood iemand verwittigen. Vital gaat echter een stap verder: het slimme alarmsysteem slaat zelf alarm bij ongewone situaties en senioren kunnen meteen met iemand praten in geval van nood. Vital bewijst ook zijn nut in woonzorgcentra: medewerkers kunnen sneller inschatten wat het dagritme van een bewoner is – ook wanneer die kampt met dementie bijvoorbeeld – en wanneer er iets scheelt. Zorgbedrijf Antwerpen en Senso2Me stelden Vital met zijn uitgebreide functies dinsdag voor aan de pers.

Vital gaat een stap verder dan het klassieke persoonlijke alarmsysteem dat een senior bij zich draagt. Het systeem bestaat uit sensoren en een zorgstation dat 24 uur op 24 opvolgt of alles goed verloopt. De sensoren doen ook dienst als drukknop, maar in tegenstelling tot klassieke alarmsystemen waakt Vital altijd – zelfs wanneer een senior niet (meer) op de alarmknop kan drukken. Familieleden krijgen automatisch een melding bij ongewone situaties of kunnen die taak laten overnemen door een klantcontactcenter dat 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 bemand is, wanneer ze met vakantie zijn of simpelweg niet in de buurt wonen.

Ook interessant voor woonzorgcentra

Zorgbedrijf Antwerpen biedt Vital aan voor thuisgebruik en in een assistentiewoning, maar gebruikt het zelf ook in woonzorgcentra. Vital en Valère (een Vital-variant met beperkte functies) werken in het woonzorgcentrum als een actief alarmsysteem (wie hulp nodig heeft, drukt op de alarmknop) maar ook als passief alarmsysteem dat informatie verzamelt over bijvoorbeeld de kwaliteit van de nachtrust en dwaalgedrag van bewoners. Zo wordt het voor medewerkers makkelijk om de gewoontepatronen van bewoners in kaart te brengen en daarmee rekening te houden.

Vital is momenteel in gebruik in 3 woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen: Hof De Beuken in Ekeren, ’t Zand op Linkeroever en Lichtenberg in Hoboken. Ook andere woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen zullen in de toekomst gaan gebruikmaken van Vital en Valère.

Het nieuwsblad - 6 maart 2018

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is