De Rolls Royce onder de orgels, binnenkort weer in volle glorie

Op 19 februari 2016, over deze onderwerpen: dorp in de stad

Minister-President Geert Bourgeois kent premie van 280.000  Euro toe voor restauratie van 17de Eeuws Bremserorgel.

Het 17de Eeuws Bremserorgel, afkomstig uit de St.-Laurentiuskerk van Wilmarsdonk, werd na het verdwijnen van het polderdorp overgemaakt aan de nieuw opgerichte kerkraad van de parochie St.-Laurentius Schoonbroek. In 1986 werd het unieke orgel beschermd als monument.

De Duitse orgelbouwerfamilie Bremser vestigde zich in het midden van de 17e eeuw in Mechelen. Van vader Jan Bremser is er nog één orgel bewaard gebleven: in de O-L-Vrouwekerk in Aarschot. Van zijn zoon Blasius bevindt het enige goed bewaard orgel zich  in de Sint-Laurentiuskerk op Schoonbroek. 

In 1989 werd de restauratie van het fronton uitgevoerd en aan het grote publiek getoond naar aanleiding van de “Open monumentendag” op 9 september 1990.

In 2005 nam het Kerkbestuur het initiatief om de ganse procedure voor de restauratie van het orgel op te starten en werd dhr. J. Braekmans, orgeldeskundige, belast met het opstellen van het subsidiedossier, dat in oktober 2005 werd ingediend bij de hogere overheid.

Vandaag is het eindelijk zover en keurde minister-president Bourgeois, bevoegd voor onroerend erfgoed de restauratie goed. Aan deze goedkeuring is een premie verbonden van 287.768.59€,  dit is 80% van de restauratiekosten. De stad financiert 10% en ook de kerkfabriek heeft een inbreng van 10%.

Met dit bedrag kan de volledige restauratie nu spoedig uitgevoerd worden. We kijken nu reeds uit naar het moment waarop dit instrument, dat beschouwd wordt als een Rolls Royce onder de orgels, weer in volle glorie zal bespeeld worden.

"In elk geval is Ekeren straks niet alleen enkele wijken, maar ook een prachtig monument rijker", zegt Koen PalinckxDistrictsburgemeester bevoegd voor erfgoed.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is