Toekomst historische Bistkapel verzekerd

Op 4 oktober 2016, over deze onderwerpen: dorp in de stad

Aan de Veltwijcklaan, recht tegenover de Antwerp International School bevindt zich de Bistkapel. De oorspronkelijke kapel dateerde van rond 1600 en werd afgebroken tijdens de Franse Revolutie en nadien herbouwd in 1808 nabij het spoorwegstation. Na de verbreding van de spoorlijn werd de kapel afgebroken in 1897 en in 1898 heropgebouwd op de huidige locatie.

Het interessante aan deze kapel is dat ze eigendom was van de Ekerse tak van de beroemde familie Moretus, laatste eigenaars van de drukkerij Plantin-Moretus. Vandaag het  internationaal befaamde en door de Unesco beschermde museum aan de Vrijdagmarkt te Antwerpen.

Het was de laatste rechtstreekse afstammeling van Christoffel Plantin, Alexius (Jonker Moretus) die zorgde voor de heropbouw van het Bistkapelletje.

Na zijn dood ging de kapel over via familiale banden naar een van de vrouwelijke zijtakken van de Moretussen. Gedurende veel decennia werd de kapel onderhouden en open gehouden met financiële steun van deze familie. Bij het overlijden in 2011 van mevr. Van de Walle de Ghelcke, boden haar dochters de kapel aan de parochie Sint-Lambertus aan. Deze kon de kapel echter niet verwerven en zo kwam men bij mij terecht in de zoektocht naar een definitieve oplossing. Want zonder verdere steun en zorg vanwege de erfgenamen zou de kapel op termijn verkommeren en vervallen.

Ik ging op zoek naar de nodige steun binnen de stad om de historische kapel te verwerven en deze toe te voegen aan het patrimonium van het district Ekeren.

Het heeft lang geduurd maar uiteindelijk kregen we een mooi verhaal rond. Het district zal de kapel restaureren, de stad staat in voor het structureel onderhoud. Afgelopen vrijdag (30/9) werd de overdacht van de Bistkapel alvast goedgekeurd door het schepencollege van Antwerpen. Eens de gemeenteraad de schenking ook aanvaardt is alles rond.

Voor Ekeren begint dan het echte werk, samen met het Regionaal Landschap de Voorkempen zullen we een project opzetten op de kapel te restaureren en de omgeving te verfraaien. Het district Ekeren zal hier alvast 20.000€ voor vrijmaken.

Op die manier zorgen we er voor dat dit fraai gebouwtje met een geschiedenis die 400 jaar teruggaat een mooie toekomst krijgt!

Koen Palinckx

Districtsburgemeester bevoegd voor erfgoed en cultuur.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is