Minister-President Bourgeois zorgt voor de definitieve bescherming van acht Ekerse monumenten.

Op 15 december 2015, over deze onderwerpen: dorp in de stad

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft de defintieve bescherming van acht monumenten in Ekeren vandaag goedgekeurd. 

Het district Ekeren hecht belang aan een onderbouwd erfgoedbeleid. De bescherming van de acht monumenten volgt dan ook na een herinventarisatie van het bouwkundig erfgoed van Ekeren in 2011 en 2012, waartoe Koen Palinckx, als schepen van cultuur en erfgoed destijds de opdracht gaf. 

Door deze goedkeuring worden zeven Ekerse privéwoningen en een oorlogsgedenkteken toegevoegd aan de lijst met beschermde monumenten in Vlaanderen:

  • Monument voor de gesneuvelden, aan het oude politiekantoor
  • Villa Louise, Bist 125
  • Villa ’t Bellenhof, Bist 52
  • Villa Les Rochers, Bist 54
  • Villa Kerckx, Bist 66
  • Villa Albert met personeelswoningen en historische parktuin, Edward Caertsstraat 39 en Weerstandersstraat 60-62
  • Villa Carlo, Fortuinstraat 15-17
  • Villa Leon de Ridder, Hof van Delftlaan 41

Met deze beslissing stijgt het aantal beschermde monumenten in Ekeren van twee naar tien. Het is uniek in de monumentenzorg dat de bevoegde minister met één pennentrek acht monumenten in één gemeente beschermt.

Districtsvoorzitter Koen Palinckx heeft zich vanuit zijn bevoegdheid voor erfgoed en cultuur gedurende vier jaar ingezet voor deze dossiers en is bijzonder verheugd met het resultaat: “Ekeren heef vandaag acht monumenten bijgekregen. Met de bescherming van zes private woningen krijgt de wijk Sint-Mariaburg de nodige Vlaamse erkenning omwille van haar uniek en waardevol karakter als residentiële tuinwijk.”  

Hopelijk kunnen we dit verhaal straks ook doortrekken in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor Mariaburg dat in februari 2016 opstart. Ook dat plan zal van groot belang zijn om de toekomst van de wijk op stedenbouwkundig en ruimtelijk vlak veilig te stellen.

Ook Ekeren-Donk krijgt  met de Villa  ‘Leon De Ridder’ in de Hof van Delftlaan van architect JJ Jacobs een eerste monument. “Deze woning is een zeer gaaf voorbeeld van het naoorlogs modernisme, een stijl die in Ekeren sterk aanwezig is. Het belang van de bescherming van een monument van recente oorsprong kan niet onderschat worden. Te vaak denken mensen bij het woord monumenten nog aan middeleeuwse kastelen, kerken en stokoude gebouwen.”

De bescherming van ons oorlogsmonument is de figuurlijke kers op de taart, aldus Koen Palinckx: “Deze bescherming is 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog zeer symbolisch. Het toont dat Ekeren een groot respect heeft voor de gesneuvelden en dat Vlaanderen veel waarde hecht aan de herinnering aan de Grote Oorlog, ook buiten de Westhoek.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is